Fejkvideo rosatvättar Israel i ett försök att stoppa Ship to Gaza

4 Jul

Israeliske skådespelaren Omer Gershon

Framför sin dator sitter en man som kallar sig Mark, pratar engelska och uppger sig vara gayaktivist sedan collage. I videon som har spridits på nätet säger han att han ville bli aktiv i frihetsflottorna och att han därför kontaktade en icke namngiven grupp i London för att se om han fick åka med tillsammans med sitt hbt-nätverk. I videon säger han att den icke namngivna gruppen i London sa nej eftersom det inte var i frihetsflottornas intresse att ha med en hbt-grupp. Då får video-Mark plötsligt för sig att kolla upp vad Freedom Flotilla egentligen är för något. Med motiveringen att ”få klick bort” finns det bilder på ledare (för denna fortfarande icke namngivna brittiska grupp) som kramar Hamas-ledare, visar Mark bilder på beväpnade och maskerade personer.
Att videon inte är den hemmagjorda web cam-inspelning som den uppger sig för att vara är uppenbart, eftersom den verkar påkostad och det används flera olika kameror. Men att den är påkostad är givetvis inget problem i sig. Det är det däremot att videon är en bluff.
Nyligen avslöjade Electronic Intifada att mannen i videon egentligen är en israelisk skådis vid namn Omer Gershon, som enligt en artikel i den israeliska nyhetstidningen Haaretz bor i Tel Aviv och beskrivs som producent, entreprenör och pr-ansvarig för en nattklubb.

En av de första som twittrade ut videon var Guy Seeman, som bekräftat för Electronic Intifada att han arbetar för premiärministern. Han tillbakavisar dock att han twittrat i sin yrkesroll. Israels regerings presstjänst twittrade därefter om att ge Guy Seeman en så kallad Follow Friday, det vill säga uppmanade andra att följa honom.
Guy Seeman öppnade twitterkontot snart innan han twittrade om videon, och det var också det enda tweet han gjort. Electronic Intifada pekar på det märkliga i att regeringen kände till en helt ny twitteranvändare och att kort därefter uppgav Seeman som videons källa, om det inte förekommit offline kommunikation.
Den förste att facebooka ut info om videon var Neil Lazarus, som jobbar med att föra ut pr om Israel, enligt Haaretz.

Queers Against Pink Washing har en hel del att säga om den här videon.
1) Ship to Gaza är inte homofober. I en artikel Haaretz säger John Greyson, kanadensisk Freedom Flotilla aktivist, att queers visst är välkomna på fartygen. Själv ska han åka med på båtarna och han är bög och som filmregissör har han gjort flera filmer med queertema.

2) Om det är israeliska myndigheter som beställt filmen eller inte är ännu inte känt, men oavsett vem eller vilka som ligger bakom så är det uppenbart att den som gjort videon har i syfte att framställa Ship to Gaza som homofober, till skillnad från det homovänliga Israel.
Det här är ett uppenbart fall av pinkwashing, det vill säga att använda hbtq-rättigheter som tvättmedel för att få bort smutsig verksamhet.

3) Pinkwashing är ett nytt ord för många i Sverige, men att Israel använder metoden är inget nytt. Enligt palestinska queeraktivister har Israel länge använt den, och nu har det investerats mer pengar i metoden, som nu är en del av ett projekt kallat ”Rebranding Israel”. Det är ett projekt där Israel försöker marknadsföra andra sidor av staten än exempelvis mord, ockupation och förtryck. En sådan sida av sin stat som Israel vill föra ut är hbtq-rättigheter. Ett ganska nytt exempel från Sverige är att Israels ambassad stod för notan för en hbt-kulturfestival på Södra Teatern i Stockholm den 27-28 mars i år.
Genom att framställa sig som ett hbtq-vänligt land – i total motsats till ”Den homofoba arabvärlden” tvättar Israel bort de brott mot mänskliga rättigheter som dagligen begås och framstår stället som ett demokratiskt land där alla är lika mycket värda. Gay, glad och homovänlig låter helt enkelt bättre än att bygga en apartheid-mur, demolera palestinska hem och att avrätta människor– både vuxna och barn – på ockuperad mark. Men ju mer omvärldens kritik växer gentemot Israel desto mer verkar de anse sig tvungna att försöka få oss att fokusera blicken på något annat.
Men samtidigt som gay-vänliga PR-kampanjer initieras verkar Israel glömma bort att dessa palestinska queer-personer som man säger sig ömma för är samma människor som dagligen utsätts för Israels ockupation med allt vad den innebär.

Att blockaden av Gaza upphör är grundläggande för att alla som bor där, oavsett sexuell läggning och identitet, ska kunna leva i frihet och driva sin egen kamp för sina rättigheter.
Våra syskonorganisationer i Palestina ber om en sak: att vi som queerpersoner världen över ska stödja dem i kampen mot blockaden och ockupationen.
Såväl i Israel, som i Palestina utsätts hbtq-personer för hatbrott och för att kunna kämpa mot hatbrott och för frihet för alla hbtq-personer måste det finnas ett utrymme för fri organisering. Det är omöjligt under blockad och ockupation.

Queers Against Pinkwashing stöder därför Ship to Gaza. Vi hoppas att Grekland kommer förstå att mänskliga rättigheter är viktigare än vilket avtal de än kan ha med Israel, och att fartygen därför ska få lämna grekisk hamn och styra mot Gaza. Vi hoppas också att Israel kommer inse att mänskliga rättigheter är något som alla människor ska få åtnjuta, oavsett politisk uppfattning, religiös åskådning, etnicitet och sexualitet. Palestinska queeraktivister som vi har träffat säger: vi kan inte vara nöjda med att Israel har relativa rättigheter för hbtq-personer medan palestinier förtrycks. Vi hoppas därför att Ship to Gaza får komma fram till sin destination och att blockaden av Gaza och ockupationen av Västbanken upphör.
Ingen är fri förrän alla är fria.

Se videon och läs artikeln i Electronic Intifada här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: