IGLYO ställer in årsmötet i Israel

29 Jul

Den internationella hbt-ungdomsföreningen IGLYO, en paraplyorganisation där bland andra RFSL Ungdom och Sveriges Förenade HBTQ-studenter är medlemmar, planerade att hålla sitt internationella årsmöte i ockupationsstaten Israel. IGLYO hade även fått pengar från Israel.

Att IGLYO valde att hålla sitt årsmöte i en ockupationsmakt och att ta emot statens pengar väckte upprörda känslor hos de palestinska hbtq-organisationerna, Palestinian Queers for BDS, Aswat och Al-Qaws, vilka gick ihop och skrev ett upprop. Även Queers Against Pinkwashing Göteborg deltog i kampen för att förmå IGLYO att förstå innebörden av att samarbeta med en ockupationsmakt och för att få organisationen att ändra platsen för årsmötet.

Nu har kampen gett gehör! Torsdagen den 28 juli meddelade IGLYO och Israel Gay Youth (IGY) tillsammans att de kommer att ställa in mötet i Israel och istället hålla det någon annanstans.

IGLYO och IGY skriver tillsammans:

”IGLYO och Israel Gay Youth (IGY) vill berätta att vi drar tillbaka årsmötet från Israel. De senaste månaderna har IGLYO och IGY arbetat tätt tillsammans för att planera och skapa årsmtöet 2011. Som ni vet, har det varit en stor debatt gällande den föreslagna lokaliseringen, från medlemsorganisationer i IGLYO och från våra allierade i hbtq- och människorättsrörelsen. Givet den komplexiteten i denna debatt har styrelserna i båda organisationerna haft mycket att fundera på och vi har arbetat tillsammans för att se till alla aspekter av detta event.
De senaste veckorna har IGLYO:s styrelses fokus varit att ta till sig önskemålen från medlemsorganisationerna och omröstningen som tillstyrkte IGLYO:s styrelses beslut att hålla årsmötet i Israel. IGLYO:s styrelse vill ge ett stort tack till alla medlemsorganisationer som deltog i debatten och diskussionerna de senaste veckorna och för att de levt upp till de demokratiska principer som IGLYO står för.

Hur som helst, nya lagstiftade förändringar i Israel har väckt en viss oro från IGLYO:s styrelse. Genom diskussion mellan IGLYO och IGY, efter den nya lagen beslutade IGLYO:s styrelse att öppna upp en ny rådfrågningsrunda från medlemsorganisationerna. IGY beslutade därefter den 24 juli att dra tillbaka sitt förslag att vara värdar för årsmötet 2011, eftersom platsen för mötet var under ny rådfrågning och möjligt förändring och att ännu mer diskussion kan behövas.

IGY har bekräftat att de fortfarande kommer att vara värdar för International LGBTQ Youth Leadership Summit som skulle hållits i anslutning till mötet i december. IGLYO:s styrelse har gett feedback och stödjer IGY under detta event. IGLYO och IGY har en djup respekt för varandra som professionella organisationer och har alltid uppskattat ett positivt samarbete, förut, nu och vi hoppas det fortsätter i framtiden.

IGLYO:s styrelse arbetar nu med att hitta alternativ för årsmötet 2011. Så snart detta är klart kommer IGLYO:s medlemsorganisationer underrättas.”

Läs IGLYO:s och IGY:s meddelande här.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: