”Queer Lisboa”- Hbtq-filmfestival i Portugal avböjer Israelisk sponsring och ansluter sig till bojkotten!

29 Sep


12 September 2011
 
Portugal – ”Queer Lisboa, Lissabons HBTQ filmfestival, tackade nej till den mångåriga sponsring de fått av den israeliska ambassaden i Portugal. Detta efter ett ihärdigt arbete av aktivister som förespråkar en bojkott av Israel tills Israel lever upp till sina åtaganden enligt internationell rätt och respekterar palestinska mänskliga rättigheter . Den israeliska ambassaden har sponsrat festivalen under många år som en del av Israels ”ReBrand Israel” kampanj som lanserades 2005, som syftar till att avleda uppmärksamheten från Israels brott mot folkrätten och palestinska rättigheter och istället sälja in Israel som ett ”homovänligt” land i omvärldens ögon.
 
En koalition av portugisiska organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, som inkluderar queer gruppen ”Panteras Rosa” har de tre senaste åren krävt att arrangörerna av film festivalen säger nej till sponsringen och protesterna fick stor uppmärksamhet i portugisiska media. Förra året valde den inbjudna kanadensiska filmaren John Greyson att inte delta i festivalen pga sponsring från Israels ambassad. I ett uttalande från Greyson, som vunnit ett av de tyngsta priserna på 2009 års Queer Lisboa festival säger: ”Som både palestinska och portugisiska queer aktivister har påpekat, strider denna finansiering mot 2005års palestinska upprop för en bojkott som uppmanar konstnärer och akademiker att bojkotta den israeliska staten, i protest mot den pågående ockupationen. ”
 
Sérgio Vitorino, en talesman för ”Panteras Rosa” sade: Israel använder ”queer events to pinkwash the apartheid”, avleda uppmärksamheten från sitt förtryck av palestinierna samt den verkliga homofobin mot HBTQ-samhället inne i Israel och av lesbisk eller homosexuell palestinier som lever under en brutal militär ockupation. ” Vitorino tillade, ”Vi prisar Queer Lissabons beslut att släppa sponsringen så att vi nu helhjärtat kan sluta upp kring festivalens budskapet – jämlikhet och tolerans.”
 
Den portugisiska Bojkott, Desinvesteringar och Sanktioner (BDS) Kampanjen lanserades 2009 av en mångsidigt koalition som svar på uppropet av det palestinska civil samhället under 2005. Läs mer om den globala kampanjen på: http://www.bdsmovement.net/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: