Högljudda protester mot oss på Stockholm Pride.

29 Sep

Vi blev glada över att Stockholm Pride bjöd in oss eftersom vi funnits som grupp i knappt ett år. Men ”pinkwashing” har ju seglat upp som det ”nya svarta”, så vi kom i rätt tid antar vi.

Nervösa över att tekniken inte skulle fungera, vilket den inte heller gjorde, började publiken strömma in på Kulturhuset. Vi noterade en grupp om ca tio personer med gula davidsstjärnor på bröstet. Ungefär 15min in i fördraget så började de skrika att vi var antisemiter och rasister. Vi försökte bemöta dem lugnt och förklara att vi ville slutföra vår workshop och vänta med frågor tills efter. De tystnade till slut efter att övrig publik också försökt förklara att vi borde få genomföra föredraget.

Vi funderar på varför vi skulle vara antisemiter? Vi talar enbart om staten Israels ageranden. En av oss i gruppen tog diskussionen utifrån hens Judiska bakgrund och förklarade att det bland annat är på grund av att hens släktingar mördades i koncentrationslägren som hen engagerar sig för mänskliga rättigheter som Palestinafrågan enligt hens synsätt är.

Frågestunden efteråt blev hätsk och en smula kaotisk, men när föredraget var över och kulturhusets extrainkallade säkerhetpersonal avstyrde slagsmål blev just hen som talat om sitt judiska ursprung mer ansatt än oss andra. Hen blev kallad antisemit och ”självhatande jude”. Medan en annan person ur publiken av judiskt ursprung sa att han tyckte att det var osmakligt att de tågade in med davidsstjärnor på kläderna – ”min mormor var tvingad att ha på sig stjärnorna på det sättet, jag tycker det är patetiskt att ni gör detsamma här på en workshop som berör staten Israels ageranden”

När vi lämnade lokalen följde många av de som försökt störa workshopen efter oss och en ny diskussion utbröt. I våra ögon är det märkligt att det är så olika personer inom den, ja vad ska en kalla det, ”högljudda proIsraeliska” gruppen som gör gemensam sak. Vissa av de som ville fortsätta att driva den hetsiga debatten skiljde sig inte särskilt mycket från oss i synsätt på Israels ockupation av Västbanken och blockaden av Gaza, förutom i just frågan om bojkott där vi hade motsatta uppfattningar. Medan andra i diskussionen tydligt hörde hemma på högerkanten.

Det märkligaste var avslutet, när en känd svensk författare, filmare och regissör skriker att vi inte har något mer att säga varandra för att vi (Qap) är helt emot staten Israel. Vi säger att det beror på hur en vill definiera staten Israel, om den för alltid ska vara en ockupationsmakt är vi det, men annars kan vi diskutera saken och lösningen på territoriefrågan. Den kända författaren igen: ” ja men ni är ju emot att det ska förbli en majoritet av judar i Israel och det är själv grunden för Israel”.
Där håller vi helt med, där har vi inte något mer att säga, att stater ska bygga på tanken om en etniskt eller religiöst ”ren” majoritet av innevånare tycker vi är en tanke oförenlig med demokratiska värden.

Bland annat på grund av workshopen på Stockholm Pride och andra liknande situationer valde vi att också Publicera texten ”Israel/Antisemitism” där vi försöker gå djupare i begreppet antisemitism och frågan om varför vi tycker att det är viktigt att synliggöra just Israels brott mot mänskliga rättigheter. Läs texten under rubriken ”Israel/Antisemitism” högst upp på sidan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: