Sarah Schulman skriver om Pinkwashing i New York Times

27 Jan

Sarah Schulman

”År 2005 började den israeliska regeringen en marknadsföringskampanj, med hjälp från amerikanska marknadsförare, ”Brand Israel”, som riktade sig till män mellan 18 och 34 – en kampanj, som enligt The Jewish Daily Forward, försöker framställa Israel som ‘relevant och modernt’. Senare vidgade regeringen marknadsföringsplanen genom att utnyttja landets HBTQ-community för att ompositionera sin globala image.”

Sarah Schulman´s text tar också upp pinkwashing i Europa och pekar på hur Nederländska HBTQ-personer ansluter sig till Geert Wilders rasistiska politik och hur Anders Behring Breivik citerar Bruce Bawer, en homosexuell amerikansk författare. Men även att The Guardian förra året rapporterade att den rasistiska English Defense League hade 115 medlemmar i sin gay-organisation och att The German Lesbian and Gay Federation har gjort uttalandet att de ”ser muslimska invandrare som fiender till homosexuella.”

Schulman skriver vidare:
” Dessa skildringar av invandrare – oftast muslimer av arabiskt, sydasiatiskt, turkiskt eller afrikanskt ursprung – som ”homofoba fanatiker” ignorerar helt förekomsten av muslimska homosexuella och deras allierade inom sina samhällen. De osynliggör också den roll som fundamentalistiska kristna, den romersk-katolska kyrkan och ortodoxa judar spelar i att skapa rädsla och till och med hat mot homosexuella. Och det cyniska budskapet har nu spridit sig från sina rötter i europeisk främlingsfientlighet till att bli ett kraftfullt verktyg i den långvariga israelisk-palestinska konflikten.”

Schulman fortsätter:
”Den växande globala homosexuella rörelsen mot den israeliska ockupationen har utnämnt denna taktik som ”pinkwashing”: en medveten strategi för att dölja de fortsatta kränkningarna av palestiniernas mänskliga rättigheter genom att framhålla ett israeliskt gay community som en bild av modernitet. Aeyal Gross, en professor i juridik vid Tel Aviv University, hävdar att ”homosexuellas rättigheter i huvudsak har blivit ett PR-verktyg,” även om ”konservativa och särskilt religiösa politiker förblir starkt homofobiska.”

Läs hela artikeln på: http://www.nytimes.com/2011/11/23/opinion/pinkwashing-and-israels-use-of-gays-as-a-messaging-tool.html?_r=3

Sarah Schulman är Amerikansk författare, journalist och professor på the City University of New York, och är också aktiv i Jewish Voice for Peace.

Schulman har bland mycket annat skrivit ISRAEL/PALESTINE AND THE QUEER INTERNATIONAL, hens författarskap innefattar både fiktion, dramatik och skönlitteratur och vars tidiga romaner ofta utspelar sig i och skildrar den ”bohemiska” lesbiska subkulturen i Lower East Manhattan. Hen har varit aktiv i gay-rättighets frågor och som aborträttsaktivist och är en av två grundare till the New York Lesbian and Gay Experimental Film Festival, som numera heter MIX, och är inne på sitt 24e år.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: