Upprop efter solidaritetsbesök av HBTQ-delegation med bland andra Jasbir K. Puar

30 Jan

”- Vi ser heterosexism och sexism som tätt sammanlänkade med det koloniala projektet som måste upphöra.” ur HBTQ-delegationens upprop

Kära alla,

Efter månader av planering och förberedelser, åkte den första HBTQ-delegationen till Palestina i början av januari 2012. Nedan är delegationens uttalande där de beskriver sitt besök och uttrycker sin solidaritet med det Palestinska folket.

Läs, skriv under och sprid!

I solidaritet,
PQBDS

http://www.queersolidaritywithpalestine.com/

*
Ett öppet brev till alla HBTQ-communities och allierade.

Vi är en grupp gay, lesbiska, bisexuella, queer- och transaktivister, akademiker, konstnärer och kulturarbetare från USA som deltog i ett solidaritetsbesök på Västbanken, Palestina, och Israel från 7 till 13 januari, 2012.

Det vi bevittnade var förödande och gav oss känslan av att det är akut, vi måste göra vad vi kan för att få ett slut på ockupationen, men även att dela våra erfarenheter från ett brett tvärsnitt av HBTQ-samhället.
Vi såg med egna ögon murar, bokstavligt och bildligt talat, separera byar, familjer och mark. Av detta fick vi en djup förståelse för hur långtgående denna ockupation skär genom varje aspekt av det palestinska dagliga livet.

Vi fick också insikter i hur den israeliska statens avhumaniserande politik mot Palestinier i Israel och på Västbanken på djupet även påverkar det israeliska civilsamhället. Vi blev rörda av den enorma kamp som förs av några israeler i motstånd mot statens politik som förnekar palestinier mänskliga rättigheter.

Bland de saker vi såg var:

den ca 76 mil långa separationsmur (jidar) som isolerar och fängslar det palestinska folket;

hur murens placering konfiskerar stora delar av Palestinas mark, splittrar byar och familjer, hindrar åtkomst för palestinier från att arbeta på sin jordbruksmark, och är i många fall inte placerad för att upprätthålla påstådda säkerhetsintressen i Israel;

ett segregerat vägsystem (en uppsättning vägar för bilar med israeliska nummerskyltar, och andra mycket sämre vägar, och stora omvägar, för bilar med palestinska nummerskyltar) över hela Västbanken byggt av den israeliska staten och upprätthållet av den israeliska armén. Dessa vägar gör resor till och från israeliska illegala bosättningar på Västbanken smidiga och enkla (för israeler), samtidigt som det hindrar palestinier att resa mellan byar, tillträde till jordbruksmark på territorium som är deras hem.

ett system av kontroller och olika id-handlingar som begränsar resor och rörelsefrihet för Palestiner – som fängslar dem och separerar dem från familj, vård, arbete och andra nödvändigheter;

militariserade vägspärrar (checkpoints) med soldater beväpnade med automatvapen, förnedring och trakasserier i vägspärrarna som alla palestinier upplever dagligen om de reser från en plats till en annan;

omstruktureringen av kartor för att osynliggöra palestinska byar/hem;

orättvisa levnadsvillkor skapas och upprätthålls av israelisk lag och politik som tex begränsar tillgång till vatten och el i många palestinska hem;

israeliska bosättares våld mot palestinier, och fortsatt tillväxt av illegala bosättningar som försvaras och skyddas av israelisk militär;

hemlöshet som ett resultat av den israeliska statens demoleringar och rivningar av palestinska hem;

israelisk militär som gör invasioner i civila hem, civilas hem som rivs, civila som hela tiden utsätts för tårgas attacker, godtyckliga arresteringar och gripandet av palestinska barn som en del i pågående trakasserier för att tvinga palestinska bybor att ge upp sin mark;

Medan reserestriktioner hindrat oss från att direkt bevittna staten israels massaker i Gaza, anser vi att blockaden av Gazaremsan har tvingat fram en humanitär kris av monumentala proportioner.

Vår tid tillsammans i Palestina har fått oss att förstå att vi har ett ansvar att dela med oss av vad vi såg och hörde till våra USA-baserade HBTQ-samhällen så att vi tillsammans kan arbeta för att avsluta denna ockupation. I den andan vill vi ge följande sammanfattande punkter i solidaritet med de Palestinska folket:

1.
Befrielse från den israeliska ockupationen, vi stödjer detta mål fullt ut. Vi förstår också att befrielse från denna form av kolonisation och apartheid går hand i hand med frigörelse för queera Palestinier från den globala heterosexismen.

2.
Vi vill peka ut och agera emot staten Israels användning av pinkwashing, det vill säga en väl finansierad, cynisk marknadsföring till en internationell publik av Israel som ”gay-vänligt”, för att dra uppmärksamheten från de brott mot mänskliga rättigheter som staten Israel dagligen begår mot det palestinska folket.
Nyckeln till Israels pinkwashingkampanj är en manipulativ och falsk märkning av israelisk kultur som ”gay-vänlig” och palestinsk kultur som homofob. Det är vår uppfattning att jämförelser av detta slag är både felaktig – homofobi och transfobi finns både i det palestinska och i det israeliska samhället – och: Israels olagliga ockupation av Palestina kan inte på något sätt motiveras eller ursäktas av dess påstått toleranta behandling av vissa sektorer av sin egen befolkningen.

Vi står i solidaritet med palestinska queer-organisationer som Al Qaws och Palestinian Queers för Boycott, Divestment, and Sanctions (PQBDS) vars arbete fortsätter att påverka de palestinska queersen liksom alla palestinier. (http://www.alqaws.org, http://www.pqbds.com/)
   
3.
Vi uppmanar HBTQ samhällen och personer att inte sprida och vidareförmedla de delar av pinkwashingens retorik som går ut på att ställa frågan om det Palestinska folkets sexuella frihet över deras ekonomiska, miljömässiga, sociala och psykologisk frihet. Liksom de palestinska aktivister vi träffade, ser vi heterosexism och sexism som tätt sammanlänkade med det koloniala projektet som måste upphöra.
  
4.
Vi står i solidaritet med queera palestinska aktivister som arbetar för att få ett slut på ockupationen och med israeliska aktivister, både queer och andra, som motsätter sig en ockupation som upprätthålls i deras namn.
   
5.
Vi vill peka ut USAs delaktighet i denna katastrof för mänskliga rättigheter och uppmanar vår regering att upphöra med sitt deltagande i en orättfärdig regim som placerar den och oss på fel sida av fred och rättvisa.
   
6.
Vi stödjer ansträngningar för att uppnå fullt självbestämmande för det palestinska folket, som att driva en internationell Boycott, Divestment, and Sanctions (BDS) rörelse som ställer tre grundläggande krav: (http://www.bdsmovement.net/call)
    –
      Ett slut på ockupationen och rivandet av muren (jidar).
      –
      Rätt att återvända för fördrivna palestinier.
      –
      Erkännandet och upprättandet av lika rättigheter av medborgarskap
      för israeliska medborgare av palestinskt ursprung.
     
7.
Vi uppmanar alla våra kollegor, akademiker och aktivister i USA och på andra platser att ansluta sig till oss genom att stödja alla palestinska ansträngningar som ställer dessa tre krav och genom att arbeta för att avsluta USA:s finansiella stöd på $ 8,2 miljoner dollar dagligen som går till den israeliska staten och dess ockupation.

Undertecknat den 25 januari 2012:

Katherine Franke Isidor och Sevilla Sulzbacher
Professor of Law and Director Center for Gender & Sexuality Law Columbia University
Barbara Hammer
Filmmaker, Faculty at European Graduate School
Tom Léger
Editor, PrettyQueer.com
Darnell L.Moore
writer and activist
Vani Natarajan
Humanities and Area Studies Librarian, Barnard College
Pauline ParkChair
New York Association for Gender Rights Advocacy (NYAGRA)
Jasbir K. Puar
Rutgers universitet, Styrelseledamot Audre Lorde Project
Roya Rastegar
Independent artist and scholar
Dean Spade
Assistant professor, Seattle University School of Law and Collective Member, Sylvia Rivera Law Project
Kendall Thomas Nash
Professor i juridik, Columbia University
Lisa Weiner-Mahfuz
intersections/intersecciones consulting
Juliet Widoff
MD Callen-Lorde vårdcentral

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: