*Tack Uppsala Pride!*

17 Maj

Att Uppsala Pride nekar Liberala Ungdomsförbundet deltagande under årets festival har väckt stor uppmärksamhet. Det är inte konstigt, Uppsala Prides beslut är unikt. Givetvis finns det andra Pride-festivaler som också tagit politiska beslut, till exempel Anarchopride som hålls varje åi Stockholm. Men bland de stora Pride- och Hbt-festivalerna har politiska ställningstaganden lyst med sin frånvaro. Eller? I Svd skriver Tobias Brandell under rubriken ”Antikapitalister kidnappar Pride”:

”Nog för att det kan vara uppfriskande med arga politiska festivaler. Men då ska man inte kalla dem Pride. Som författaren Annika Hamrud skriver på Newsmill går Uppsalafestivalen under falsk flagg – det är inte ett Pridefirande eftersom det saknar de grundläggande definitionerna av vad Pride står för. Nämligen tolerans, inkluderande av alla och gemensam kamp för hbt-personers lika värde oavsett politisk tillhörighet. Vill man ordna en hbtq-socialist-festival får man kalla det för just det.”

http://blog.svd.se/kultur/2012/05/15/antikapitalister-kidnappar-pride/

Det verkar råda konsensus kring att det går att göra saker ”opolitiskt”. Vi menar att det inte går. Att välkomna ”alla” är också ett politiskt ställningstagande. Någonstans måste alla Pride-festivaler dra sin gräns. Ska precis alla politiska partier välkomnas? Sverigedemokraterna? Svenskarnas Parti? Ska Swedish Defence Leauge få gå med i prideparaden i Stockholm?

Alla rörelser drar sina gränser för vilka de vill samarbeta med. Vilka som välkomnas är ett val. Att välkomna ett visst parti in i kampen är att säga att det driver frågorna på ett relevant sätt. Det är att stödja eller sympatisera med det partiet eller den organisationen. Givetvis måste arrangörer inte hålla med om allt som inbjudna organisationer står för, men de måste anses göra mer nytta än skada för hbtq-personer för att kunna inkluderas.

Uppsala Pride får kritik för att välja en antikapitalistisk och socialistisk inriktning. Samtidigt får Stockholm Pride desto mindre kritik för sin kommersiella och opolitiska inriktning. Stockholm Pride har givetvis rätt att välja vilka organisationer och partier de vill bjuda in. Men deras val är lika mycket ett val som Uppsala Prides. Att som Stockholm Pride bjuda in ett parti förra året som vill sterilisera oss, är ett val. Detta parti var inte på festivalen för att frågas ut, kritiseras, eller för att lyssna på oss. Detta parti var inbjudet för att prata om hur bra de är på att kämpa för hbtq-flyktingar.

Att som Stockholm Pride bjuda in Migrationsverket och militären, är att stänga ute alla oss som lider av post traumatiskt stressyndrom och inte längre kan möta militär utan att att få panikångest, det är att stänga ute alla oss som inte har något uppehållstillstånd.

Pinkwashing är en term som beskriver ett fenomen där verksamheter använder hbtq-rättigheter för att tvätta bort smuts från andra förtryck som samma verksamhet håller på med. Det är att ställa olika grupper mot varandra. Om ett parti medverkar till dagens asylsystem som hindrar många av oss att få åtnjuta våra mänskliga rättigheter, om ett parti medverkar till vapentillverkning som dödar våra syskon i andra länder, om ett parti inte verkar för handelsblockader mot Israel som ockuperar våra syskon i Palestina, om ett parti medverkar till dagens klassamhälle där vi arbetar oss sjukskrivna medan andra plockar ut miljonvinster. Om detta parti samtidigt säger sig värna om hbtq-personer, säger vi att det går att se som pinkwashing. Oss som ni säger er värna om är precis de personer som nekas asyl, vi är dem som trampar på minorna ni exporterar, vi är dem som lever bakom Israels apartheidmur, vi är dem som lever på minimilöner, vi är dem som är utförsäkrade och bostadslösa.

Det är inte antikapitalister som kidnappar Uppsala Pride. Det är kapitalister som genom pinkwashing utnyttjar våra identiteter och erfarenheter för att tjäna rosa pengar. Vår kamp handlar om frihet och rättvisa för alla.

Vi vill avsluta med att citera Judith Butler:

”Jag minns när ordet queer började mobilisera och blev en rörelse. Det sades inte att queer var en identitet, utan queer var namnet på en allians, som bekämpar homofobi och kämpar för social rättvisa och jämlikhet, på olika fronter, samtidigt. Det var aldrig tänkt att queer skulle vara en mobilsering för endast lesbiska och bögar, eller att det skulle vara en identitetskategori, det innebär inte heller en kamp för en grupp på bekostnad av någon annan. Utan att vara hängiven en radikal förståelse av demokrati och social rättvisa har inte ordet queer någon innebörd.”

Tack Uppsala Pride för att kampen fortsätter.

Ingen är fri förrän alla är fria.

Queers Against Pinkwashing

Annonser

10 svar to “*Tack Uppsala Pride!*”

 1. Mikusagi maj 18, 2012 den 9:53 f m #

  Exakt så! +1 på allt! Bra skrivet!

 2. Susanna Segerholm maj 18, 2012 den 12:01 e m #

  Jag tolkar texten som citeras från Newsmill som om det är helt ok att ha en politisk festival. Att det till och med behövs. Så jag ser inte logiken i att det sen i stycket under står: ”Det verkar råda konsensus kring att det går att göra saker ”opolitiskt”. Vi menar att det inte går”

  Det enda de som varit upprörda vill är att Pridebegreppet bara används där ALLA som strider för hbtq-frågor är välkomna. Oavsett politisk färg. Och att festivaler som tydligt tar ställning för vänster eller höger och ser problem med att ha med motsatta åsikter, inte använder Pride i sina namn.

  Jag har inte uppfattat att Uppsala Pride kritiseras för att vara socialistiskt och antikapitalistiskt – bara att ni utestänger hbtq-människor av annan åsikt från er parad, eftersom regnbågsflaggan och Pride i namnet signalerar att alla är välkomna…

 3. Rille maj 18, 2012 den 2:13 e m #

  Så om man inte vill protestera mot kapitalismen, Israel och vår folkvalda regering kan man hoppa över Uppsala Pride?

 4. Jack A. Nelson maj 19, 2012 den 9:23 e m #

  Om man inte vill protestera med det kan man torka sig i arslet med sin existens.

 5. Jon Berg maj 20, 2012 den 1:27 f m #

  Hur demokratiskt är det att under en Prideparad skalla ”Inga borgare på våra gator, fyll de istället med bögar och flator”? Demokrati, vad är det? Fråga Queertopia!

 6. Halvbonden maj 20, 2012 den 5:59 f m #

  Tack för att jag fick reda på varför ni gjort som ni gjodet gjorts som det gjorts när vissa partier uteslöts, för när jag bara hörde att det uteslöts vissa tyckte jag det lät konstigt. Har man varit tydliga för alla varför man gjort så på Uppsala Pride?

 7. Marcus Allard maj 20, 2012 den 10:59 f m #

  Beslutet att utesluta personer med en viss politisk åsikt är allt annat än unikt. Arrangörerna av Uppsala Pride är dock unikt korkade i sin naiva tro att alla personer med hbtq-läggning är socialister. Hur tror ni utanförskapet för bögen som röstar på folkpartiet påverkas av den här festivalen? Att utesluta människor i en festival för öppenhet är galenskap.

 8. Mikael juli 21, 2012 den 11:52 f m #

  Verkligen briljant gjort av av er vänsterqueers! Snart utrotar ni er själva genom delning och inre definitionsstrider så som socialister och kommunister alltid gjort!

  Grattis till att jag och massor av mina gayvänner som är liberala, centerpartister, folkpartister, judar, sionister och företagare som lever av marknadsekonomin och sponsrar den offentliga sektorn med skatter nu för inget i världen vill associeras med er! Grattis till att ni gör hbt-rörelsen svagare!

 9. Tomas Tjajkovski juli 22, 2012 den 10:47 e m #

  Nu kommer ju i alla fall inte jag och knappast några av mina gaykompisar att besöka Uppsala Pride i framtiden så det blev ju ett jättelyckat försök att främja Priderörelsen.

  Vi judar, liberaler, sionister och företagare kommer inte ta i er med tång i framtiden. Men vi ju är väl inga riktiga HBT:are. För att vara det man vara socialist, miltant och hata Israel!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Gästblogg Antivariant: Angående dans och trams « Ny musik för hållbar utveckling - september 18, 2012

  […] utesluter en annan. Precis som nämnts i till exempel diskussionen runt Uppsala Prides beslut att neka LUF’s deltagande i årets festival så är strävan att göra saker “opolitiska” och välkomna alla också ett politiskt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: