Pinkwashing och queer BDS blir viktiga frågor på World Social Forum: Free Palestine 2012

24 Jun

Den 28 november – 1 december 2012 bjuds aktivister från hela världen in till World Social Forum: Free Palestine, som hålls i Porto Alegre, Brasilien. Flera queergrupper är med och organiserar och driver på för att frågor som rör sexualitet och queer politik som nyckelaspekter för den palestinska frihetskampen.

World Social Forum är en öppen mötesplats för aktivister och sociala rörelser. Forumet hölls för första gången i brasilianska Porto Alegre år 2001. Sedan dess har hundra tusentals personer deltagit i det globala forumet som även har hållits på flera olika platser världen över, bland annat i Mali, Pakistan och Kenya, och blivit känt för sin slogan ”En annan värld är möjlig”. Även tematiska forum har hållits, och årets Free Palestine, är ett sådant, där fokus är på Palestina.

Flertalet palestinska och palestinarelaterade grupper håller på att planera inför forumet, och däribland Queers Against Pinkwashings syskongrupper Palestinian Queers for BDS, Pinkwatching Israel och al Qaws. De arbetar för att lyfta fram queer BDS och pinkwashing under forumet och för att frågor som rör sexualitet och queer politik ska bli de nyckelaspekter de är för den palestinska frihetskampen. Dessa grupper har skrivit ett öppet brev med information och uppmaningar att delta! Vi publicerar detta snart, översatt till svenska.

En del har frågat varför forumet hålls i Brasilien istället för i Palestina. Orsaken är bland annat att ockupationen och Israels gränsbevakning gör det svårt att arrangera ett forum av den här storleken i Palestina, enligt WSF: Free Palestine. Att det hålls i Brasilien ses också som passande av flera olika orsaker; att Brasilien har erfarenhet av kolonialism och etnisk rensning och att kämpa mot förtryckande regimer och att det den 29 november 2012 har gått exakt 65 år sedan Brasilien var ordförande för FN:s generalförsamlings session som beslutade om ”delningsplanen”.

”I år får Brasilien möjlighet att bjuda in till ett nytt, annorlunda globalt möte för civilsamhället, där strategier för hur vi kan övervinna förtrycket som härstammar från FN-beslutet”, skriver WSF på sin hemsida.

Mer information:

http://www.pqbds.com/2012/06/18/world-social-forum-free-palestine-call-for-papers-bds-pinkwashing-sexual-and-bodily-rights/
och
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: