Inte i vårt namn, vi vägrar vara fascisternas alibi!

16 Jul

English Defence Leagues HBT sektion

Counter-jihadrörelsen – från vilken Breivik hämtade inspiration till sina terrordåd – samlar högerextremister från hela världen till en demonstration i Stockholm den 4 augusti. På Swedish Defence Leagues Facebooksida skriver organisationen: ”Det första globala Counter- Jihad- initiativet börjar den 4 augusti med det första årliga globala Counter- Jihad mötet i Stockholm, Sverige. Representanter från Stop Islamization of Nations (SION), Stop Islamization of America (SIOA), Stop Islamisation of Europe (SIOE), the English Defence League (EDL) och allierade grupper kommer att tala.”

Demonstrationen är satt till samma dag som den årliga Prideparaden i Stockholm. Om det är ett medvetet val utröner inte pressmeddelandet, och det vill vi inte spekulera i. Men vad vi vet är att Defence League-rörelsen har börjat använda pinkwashing för att driva sin islamofobi. Allt enligt modellen ”här kommer muslimerna och hotar våra bögar och flator”. År 2010 skapade English Defence League en hbt-sektion, och de genomför kampanjer som riktar sig till hbt-grupper. På sin hemsida skriver de bland annat att ”gay-personer i Storbritannien har mycket mer att frukta från islam än från EDL”.

I sommar har Defence League-grupperna börjat mobilisera runt prideparader, finska Finnish Defence League har meddelat att de vill delta i Tampere Pride som hålls den 19-22 juli. Genom pinkwashing tvättar dessa grupper sin politiska färg från brun till rosa, och ompaketerar ”muslimen” som ett hot mot icke-heteros för att kunna rekrytera i gay-communityt.

När EDL hävdar att hbt-personers säkerhet är i fara på grund av “muslimerna” ser vi det som ett försök att skapa två grupper och sedan ställa dem mot varandra. Vi motsätter oss idén om “de två grupperna”. Uppställningen av hbtq-personer/muslimer som motsatspar eller separata kategorier är inte sann. Det är en retorik som inte på något sätt kan kallas homovänlig eftersom den effektivt osynliggör alla personer som är queers och muslimer.

Vi säger än en gång att det är högerextremister som de allra flesta icke heteros ser som det stora hotet, därför att våra erfarenheter säger oss så. Många av oss som har blivit utsatta för våld och misshandel har blivit det av högerextrema.

Självklart kommer vi inte låta dem hålla sin demonstration ostört! Vi kommer längre fram att lägga upp info om var och när vi samlas för att hålla en manifestation mot extremhögers försök att driva sin rasism i vårt namn. Vi hoppas på bred uppslutning och uppmanar alla som identifierar sig som queers eller hbtq-personer och alla allierade till oss att säga ifrån, att inte låta dem utnyttja våra erfarenheter och våra existenser.

Qap

”Det var aldrig tänkt att queer skulle vara en mobilsering för endast lesbiska och bögar, eller att det skulle vara en identitetskategori, det innebär inte heller en kamp för en grupp på bekostnad av någon annan. Utan att vara hängiven en radikal förståelse av demokrati och social rättvisa har inte ordet queer någon innebörd.” Judith Butler.

6 svar till “Inte i vårt namn, vi vägrar vara fascisternas alibi!”

 1. Simo Niak juli 16, 2012 den 12:20 e m #

  Vi är inte höger, vi är inte vänster heller? detta har inget om politik att göra! öppna ögonen och se hur hela världens muslimska population beter sig. Ni kan störa hur mycket ni vill vi är inte rasister eller nazister som ni verkar tro. 🙂

 2. Janne Melin juli 16, 2012 den 6:11 e m #

  Ni har totalt missuppfattat hela saken! SDL och EDL är allt annat än fascister. Dom står för demokrati och frihet men utan den riktigt fascistiska Islamistiska religionen. Islam står för förtryck av alla olika även kvinnor. Att ni har denna inställning bevisar bara att ni ingenting vet om SDL och EDL. Ni kanske borde kontrollera era uppgifter innan ni publicerar, nu framstår ni bara som ignoranta. Trodde att ni som haft så mycket skit från samhället skulle vara mer noga med vilka ni stödjer och inte. Nu gör ni samma sak som samhället gjort mot er i alla tider så lycka till med eran nya vänskap. Vi får se hur länge den håller.

 3. Richard juli 16, 2012 den 6:55 e m #

  Riktigt svagt av skribenten att kalla alla som protesterar för högerextrema. Att stå upp för icke-muslimers rätt att vara och göra som de vill hör varken till höger eller vänster. Skärp er.

 4. Simon Axelsson juli 17, 2012 den 6:49 f m #

  Fy sören vilken vidrig artikel!

  HBTQ-människor lever ett jordiskt helvete i de islamistiska länderna och skrivbenten för den här artikeln försöker få nazisterna att vara det stora hotet.

  Vidrigt rent utsagt!

 5. VA juli 17, 2012 den 7:41 f m #

  Men … ? Islam står ju de facto ”mot” Queer! Islam anser att ni inte förtjänar att leva! Vad är meningen med att låtsas något annat? Det är ju en katastrofal hållning – för er! om inte ni står upp för er själva, vem gör det då? Ja, inte jag! Texten ovan får mig att helt tappa respekten för er! Ryggradslöst och ynkligt är bara förnamnet!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Äärioikeisto ja poliittinen väkivalta | Harhautuneita ajatuksia - juli 19, 2012

  […] Nämä tapahtuneet väkivallanteot osoittavat, että äärioikeiston väkivallan uhka kohdistuu niin maahanmuuttajiin kuin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin, kuin niihin, jotka ovat poliittisesti eri mieltä. Myös naisvihamielisyys  ja antifeminismi ovat usein liittyneet äärioikeistolaiseen ajatteluun.  Joten natsien, fasistien, maahanmuuttokriitikoiden tai oikeistopopulistien on turha sanoa, että he ovat kenenkään meidän puolella. Me tiedämme paremmin, emmekä mene niin halpaan lankaan.  Ei sallita fasismin pinkkipesua! Fasistit ei ikinä marssi meidän kanssa samalla puolella. (Lue Inte i vårt namn, vi vägrar vara fascisternas alibi!) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: