Geert Wilders i Sverige i dag.

26 Okt

Han talar sig varm för homosexuellas rättigheter och kallar islam för
barbariskt och bakåtsträvande. Den holländske politikern Geert Wilders kommer till Malmö i dag lördag.


”Muslimer är intoleranta mot homosexuella, och vi bör vara intoleranta mot de intoleranta”, det sa Geert Wilders i en intervju med BBC i juni 2011. Ledaren för det holländska (högerextrema) Frihetspartiet, Partij Voor de Vrijhejd, har i andra intervjuer kallat islam för barbarism, bakåtsträvande och fascism. Att omfamna homorättigheter och samtidigt göra anti-islamska uttalanden som Geert Wilders gör kallas för pinkwashing. Ett sätt att använda hbtq-rättigheter för att framställa sin rasistisk och islamofobiska retorik som liberal, ofta enligt modellen  – här kommer muslimerna och hotar våra bögar och flator.Geert Wilders kommer till Malmö nu på lördag efter en inbjudan från svenska Tryckfrihetssällskapet. En grupp som startades av bland andra journalisten Ingrid Carlqvist som också deltog på Stop Islamisation of Nations konferens i New York den 11 september, där en av talarna var den svenska konstnären Lars Vilks. Pamela Geller, en av initiativtagarna till konferensen var också huvudtalare när högerextrema English Defence League (EDL) höll ett utomhusmötet på Norra Bantorget i stockholm den 4 augusti i år, samma dag som prideparaden.

Defence League-grupperna har i år även mobiliserat kring pridefestivaler i England och Finland. De, precis som Geert Wilders, tillhör den nya del av extremhögern som tagit avstånd från homohat och antisemitism och istället satt muslimer och islam som hotet mot ”deras” kultur och ”deras” värderingar. Denna nya extremhöger står i kontrast till den ”gamla” nynazistiska extremhögern som i sin uppenbarelse med synligt våld var lätt att passa in en europeisk närhistoria. Där är den nya
extremhögerns retorik smidig och som gjord för att ta sig in ett europeiskt politiskt samtal eftersom de åberopar liberala värden som homorättigheter och yttrandefrihet.

Geert Wilders idé om muslimer som en homogen grupp där alla delar samma värderingar, i detta fall homohat är absolut inte sann. Men kanske än viktigare är att ifrågasätta Wilders utgångspunkt, idén om “vi” eller “oss” som en homogen grupp, för vilka är vi?

Just nu tvångsteriliseras transpersoner i Sverige och Prideparader har stenats av högerextremister runtom i Europa under sommaren. Utifrån det gör vi inte tolkningen att alla så kallade ”svenskar” eller alla så kallade ”europeer” sympatiserar med detta, eller på något sätt ska straffas för det.

Som hbtq-personer uppfattar vi inte islam som det stora hotet mot oss. Det handlar inte om islam – utan om just homo- och transhat. Vi vet att vi har mer gemensamt med våra kamrater i tex Palestinan Queers for BDS än med en högerextrem västeurope.  De människor som delar vilja till ett samhälle som är inkluderande för många  binds inte vid en nation eller en tro, där blir de skarpa gränser som EDL och Geert Wilders dragit upp mellan oss plötsligt otydliga och suddas ut.

Queers Against Pinkwashing
Annonser

Ett svar to “Geert Wilders i Sverige i dag.”

  1. Jonathan oktober 27, 2012 den 12:01 e m #

    Bra skrivet. Jag har följt både höger- och vänsterrörelserna en tid och tycker dina artiklar är up to date och intressanta. Jag tog mig friheten att nämna din blog i ett par artiklar med länkar till dig. En idé, du skulle kanske översätta fler artiklar, dom är bra. lyck till i fortsättningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: