Brandtal

Vi som queer-personer vägrar vara slagträn i rasistisk, islamofobisk och folkrättsvidrig argumentation.

Att synligöra pinkwashing innebär för oss en analys som pekar ut all form av islamofobisk och rasistisk argumentation och ageranden som använder sig av hbtq-godwill för att osynligöra eller otydliggöra att den är just islamofobisk och rasistisk. Vi ser runt oss hur Mellanöstern och hela den ”muslimska världen” ompaketeras som homofober. Allt marknadsförs med  imperialistiska och rasistiska etiketter av ”den andre”, de som är värda att utsättas för vårt förakt och imperialism.

Det finns otaliga exempel på hur pinkwashing-retorik förs, ett är hur staten Israel försöker snygga till sin image. Genom att lyfta fram sin relativt liberala gaylagstiftning vill man framställa sig självt som ett hbtq-vänligt land, då i total motsats till ”Den homofoba arabvärlden”. Så försöker Israel tvätta bort de brott mot mänskliga rättigheter som dagligen begås och samtidigt rättfärdiga sitt förtryck av palestiner för att de enligt israel är homofober.

I Sverige och i snart sett hela europa ser vi högerextrema grupper använda argument som ”här kommer muslimerna och hotar vår bögar och flator”. De rosatvättar så skummet yr. Detta trots att det i själva verket är just vita nazister som de flesta icke-heteropersoner ser som det stora hotet.

Sverigedemokrater hävdar att hbtq-personers säkerhet är i fara på grund av ”massinvandringen”. Det är ett sätt att försöka skapa två grupper och sedan spela ut dem mot varandra. Vi motsätter oss iden om ”de två grupperna”. Uppställningen av Queers/Invadrade som motsatspar eller kategorier som är separata från varandra är inte sann, vi är queers både ”invandrade” och inte, vi är queers med allierade som är både invandrade och inte.

Vi vill i stället hävda att alla personer/grupper som är utsatta för strukturer som har till syfte att försvåra deras liv har ett gemensamt – kampen emot förtryck och solidariteten gentemot varandra.

Ingen är fri förrän alla är fria!

”- Vi kan inte gå med på rörelsefrihet om den inte gäller alla, vi kan inte gå med på sexuell frihet och frihet att uttrycka sin sexualitet om den inte gäller alla.” Judith Butler

”-Men det är oss som hbtq-personer, våra erfarenheter och våra existenser som de använder, det som vi från och med nu kommer vägra att låna ut till dem.” Athena Farrokhzad

Annonser

Ett svar to “Brandtal”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Queers Against Pinkwashing « Queersmotkapitalism - februari 14, 2011

    […] som vänder sig emot den israeliska statens pink washing, eller rosatvättande. På nätverkets hemsida säger man […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: