Vad är Pinkwashing?

Termen ”Pinkwashing” används för att ringa in argumentation eller ageranden (oftast rasistisk) som använder HBTQ-frågor för att snygga till det som sägs och görs. Om en ska hetsa mot invandrade personer kan det vara snyggt att säga att en gör det för att skydda bögar, flator, bi- och transpersoner.

I Europa gör extremhögerpartier på samma sätt som Sverigedemokraterna, driver sin rasism och islamofobi via argument som ”här kommer muslimerna å hotar våra bögar och flator”, de byter färg framför våra ögon från brun till …rosa. Det blir ett sätt att tilltala fler och göra sig oantastliga – för alla vill väl vara homovänliga.Vad kan vara mer effektivt än att säga att invandringen ska upphöra av hänsyn till HBTQ-personer? Sim sala bim har en gått ifrån att var ”smutsig” rasist till att vara ädel försvarare av mänskliga rättigheter.

Israel försöker också snygga till sin image genom rosatvätt – pinkwashing. Genom att framställa sig som ett HBTQ-vänligt land, via sin relativt liberala lagstiftning i gayfrågor – i total motsats till ”Den homofoba arabvärlden” tvättar Israel bort de brott mot mänskliga rättigheter som dagligen begås och framstår istället som ett demokratiskt land där alla är lika mycket värda. För håll med om att: Gay, glad och homovänlig helt enkelt låter bättre än att: bygga en apartheidmur, demolera palestinska hem och att avrätta människor – både vuxna och barn – på ockuperad mark.
Vi skulle beskriva det som att de försöker plantera en tankefigur som ser ut så här: Israel är ett så schysst land att det nästan är okej att de ockuperar och utövar förtryck.

Men det är oss, våra erfarenheter och våra existenser som de använder, det som vi från och med nu kommer vägra att låna ut till dem. Det är av största vikt att alla som identifierar sig som HBTQ-personer eller allierade till oss säger ifrån. Ingen behöver vara rasist för vår skull.
*

Termen ”pinkwashing” har på senare tid fått större spridning och används oftare i t.ex dagstidningar. Speciellt efter att personer som Judith Butler, politisk filosof och professor i retorik och litteraturvetenskap, och Jasbir K Puar, genusforskare, använder ordet pinkwashing och arbetar för att synligöra fenomenet.

 
Citat från Jasbir Puar om pinkwashing:
”Den Israeliska pinkwashingen är en kraftfull metod genom vilken termerna i Israels ockupation av Palestina är upprepade – Israel är civiliserat, palestinier är barbariska, homofobiska, ociviliserade, självmordsbombande fanatiker.
 Pinkwashing skapar bilden av Israel som det enda gayvänliga landet i en
 annars fientlig region. Detta har många effekter: det förnekar Israels homofobiska förtryck av sina egen hbtq-medborgare, som det finns gott om, och den rekryterar hbtq-personer i andra länder till en ofta omedveten koalition med det Israeliska våldet mot Palestina.

Samtidigt som en orientalistisk bild av palestinskt sexuellt bakåtsträvande reproduceras förnekas också effekterna av en kolonial ockupations nedbrytning och isolering av palestinska kulturella normer och värderingar.
Pinkwashing knyter även ett globalt gaycommunity till en ny källa av tillhörighet och rekryterar liberala hbtq-personer in i smutsiga förhandlingar för sin egen säkerhet mot fortsatt förtryck av palestinier, som nu också blivit ompaketerade och omdöpta som ”gay-ovänliga”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: